Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kristina Alvendal blir chef för Airport City Stockholm

Airport City Stockholm är ett samarbete mellan Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding AB. Syftet är att genom samarbete stärka utvecklingen kring Stockholm Arlanda Airport. Målet är att skapa Sveriges första flygplatsstad. Det tidigare Stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Kristina Alvendal, blir chef för Airport City Stockholm och ska leda arbetet framåt mot ambitionen att vara en ledande flygplatsstad i Europa.

-          Det är med stor entusiasm som jag nu tar mig an uppgiften att bygga en modern flygplatsstad kring Arlanda. Tillsammans med mina uppdragsgivare kommer vi att skapa en unik plats i Sverige som kombinerar världsledande hållbarhet med spännande arkitektur. Det är porten in i Sverige för många besökare och närheten till övriga världen gör platsen perfekt för nya arbetsplatser. Jag kommer att ha stor användning av mina erfarenheter från både politiken och näringslivet, säger Kristina Alvendal.

-          Airport City Stockholm byggs i Sveriges snabbast växande kommun och blir en avgörande del i den regionala stadskärnan Arlanda-Märsta. Det strategiska läget vid flygplatsen, mitt emellan Stockholm och Uppsala, är unikt i vårt land. Redan sedan några år tillbaka har vi sett att flera tusen nya jobb har skapats i området och kommunen understödjer utvecklingen genom ett mycket högt tempo i bostadsbyggandet. Närheten till många nya bostäder, fin miljö, goda kommunikationer samt det faktum att vi kan börja bygga en flygplatsstad från början utgör en mycket stark potential. Jag är glad och nöjd över att vi utsett Kristina Alvendal att leda detta arbete, säger Anders Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

-          Inom 10 år kommer Airport City Stockholm att ha uppemot 50 000 arbetsplatser. Det kommer dock att kräva mycket arbete och långsiktighet.  I ett internationellt perspektiv är det mer attraktivt för många företag att ha sin bas i flygplatsstäder än i cityområden. Det märks bland annat på kontorshyrorna. Med bra kommunikationer, ett tydligt miljötänk och snygg arkitektur kommer det att bli fallet även i Airport City Stockholm, säger Per Taube, styrelseordförande i Arlandastad Holding AB.

-          Stockholm Arlanda Airport är den flygplats i Skandinavien med störst tillväxt. Vi stärker nu möjligheterna för regionen att ta vara på denna utveckling. På samma sätt stärker vi flygplatsens position som nav i det nationella transportsystemet, såväl för gods som för resenärer, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

 

Kort information och historik:  

I området arbetar idag cirka 20 000 personer och det är över 800 hektar stort. Stockholm Arlanda Airport har årligen uppemot 19 miljoner resenärer.

Kristina Alvendal avgick som Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd efter valet 2010. Hon var bl a initiativtagare till Promenadstaden – en strategi om hur Stockholm ska växa, Arkitektur Stockholm, Priset för årets Stockholmsbyggnad, nya stadsdelar, satsning på parkbänkar för barn och genomförde flera stora fastighetsaffärer.

För mer information:

Kristina Alvendal
Tel: 0733-508 918

Anders Johansson
Tel (genom politisk sekreterare Daniel Ferreira) 072-727 67 92           

Torborg Chetkovich
Tel (genom presschef Klas Nilsson) 08-797 87 77

Per Taube
Tel 070-879 05 02 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


                                    ----------------------------------------------------

Airport City Stockholm är ett samarbete mellan Swedavia AB - som äger, driver och utvecklar elva flygplatser i Sverige - Sigtuna Kommun - Airport City Stockholms hemkommun - samt fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding AB.  Airport City Stockholm skapar en modern flygplatsstad och ett världsledande centrum för hållbarhet och Cleantech.
                                          www.airportcitystockholm.com

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647