Gå direkt till innehåll
- Flytta Stockholmsmässan från Älvsjö till Arlanda!

Pressmeddelande -

- Flytta Stockholmsmässan från Älvsjö till Arlanda!

Bildillustration: Mässan på Arlanda

Det förslaget presenterade Per Taube, ordförande och huvudägare i Arlandastad Holding, under onsdagskvällen på Stockholms Handelskammares fullmäktigemöte.

Stockholmsregionen har Europas starkaste tillväxt och rankas i internationella sammanhang som en av världens attraktivaste städer. Det skapar förutsättningar för Stockholmsmässan att ta steget från att vara Nordens ledande mötesplats till att bli en internationell aktör i ännu högre utsträckning.  En internationell satsning kräver expansionsutrymme och effektiva kommunikationer. En etablering med en egen järnvägsstation i anslutning till Stockholm Arlanda Airport skapar dessa förutsättningar.

- Om Stockholmsmässan i Älvsjö skulle ha planerats idag så hade den likt andra stora mässor runt om i världen placerats vid den internationella flygplatsen. Ett bra exempel är Hong Kong som rankas som världens bästa flygplats där den internationella mässan, Asia World Expo är en integrerad del av flygplatsen, säger Per Taube, styrelseordförande och huvudägare i Arlandastad Holding. 

- Även om jag tror det finns förutsättningar och mycket goda skäl som talar för att en internationell mässa vid Arlanda skulle kunna stå på egna ben så skulle ett samgående med Stockholmsmässan ge en flygande start. Dessutom ser jag ett mycket närmare samarbete med Uppsala som med sitt prestigefyllda universitet och sitt dynamiska näringsliv har alla möjligheter att både bidra och dra fördelar av satsningen. Fler internationella event i regionen skulle även medföra fler direktlinjer med flyg ut i världen, vilket ökar regionens konkurrenskraft, fotsätter Per Taube.

- I anslutning till mässan bör en permanent utställning skapas med inspiration från de svenska paviljongerna i samband med världsutställningarna. Här ska skandinavisk industri, forskning, turism, musik, design och liknande visa upp sig på ett spännande och spektakulärt sätt. Ett skyltfönster mot världen och ett givet besöksmål för utländska besök i Skandinavien. Något som idag inte finns, berättar Per Taube.

- Mitt förslag och den detaljplan som nu finns innebär att en ny järnvägsstation placeras mitt i mässan med möjliga förbindelser med både pendeltåg, fjärrtåg och Arlanda Express. Detta läge blir därmed unikt för att bygga vidare på Stockholmsregionen som en internationell destination, avslutar Per Taube.

Kort information:
Stockholmsmässan i Älvsjö ägs idag av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Platsen för mässan planeras där det finns planer för en ny tågstation och mitt i den flygplatsstad – Airport City Stockholm – som nu växer fram kring Stockholm Arlanda Airport.

För mer information:
Per Taube: 070-879 05 02

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Airport City Stockholm är ett samarbete mellan delägare Swedavia AB - som äger, driver och utvecklar tio flygplatser i Sverige - Sigtuna kommun - Airport City Stockholms hemkommun - samt fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding AB. Airport City Stockholm skapar en modern flygplatsstad med en levande stadsmiljö och har som uttalad ambition att bli ett av Stockholmsområdets mest livskraftiga kunskapskluster.

www.airportcitystockholm.com

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647

Relaterat material

Relaterade nyheter