Gå direkt till innehåll
Staten satsar på fordonsutvecklingen i tillväxtområdet Airport City Stockholm

Nyhet -

Staten satsar på fordonsutvecklingen i tillväxtområdet Airport City Stockholm

Bild: Training Partner

Energimyndigheten beviljar 5,2 miljoner i stöd till Elways och NCC för att fortsätta utveckla en elektrifierad bana på Arlandastad Test Track. Teknologin, som laddar elbilar medan de kör, planeras testas på allmän väg innan 2016. Satsningen är en viktig framgång för den expanderande motorsektorn i Airport City Stockholm, det tillväxtområde som växer fram kring Stockholm Arlanda Airport.

Energimyndigheten ger Elways och NCC 5,2 miljoner kronor för att fortsätta utveckla en elektrifierad bana i Arlandastad Test Track.

- Tack vare stödet från Energimyndigheten kan vi nu utveckla en storskalig produktion och hitta en effektiv anläggning av elskenan i vägbanan. Innan 2016 räknar vi med att elskenan kan testas på ett par allmänna vägar i landet, säger uppfinnaren Gunnar Asplund på Elways AB.

Elways och NCC har en testbana för elektrifierad väg i Arlandastad. Den har under två år testats och resultat visar att den förser elbilar effektivt med el även om det är vatten, snö, is och grus på vägen. Genom att bygga elvägar tror man att det ska bli attraktivare att ha elbil. I Sigtuna kommun ska man också försöka bygga en elväg för transporter mellan Rosersbergs arbetsplatsområde och Arlanda flygplats. Anslaget på 5,2 miljoner ska användas för att utveckla metoder för storskalig tillverkning av elskenor och att anlägga och förankra dessa i vägbanan på ett effektivt och stabilt sätt, skriver företaget i ett pressmeddelande. Elways räknar med att testa en elskena på allmänna vägar senast 2016 och där kan Borlänge vara först ut.


Vid Airport City Stockholm pågår en exploatering av Sveriges första riktiga flygplatsstad där företag och verksamheter samverkar med övriga världen på gångavstånd i en levande stadsmiljö. Läs gärna mer pågående aktiviteter och etableringar på Airport City Stockholms hemsida.

Airport City Stockholm är ett samarbete mellan delägarna Swedavia AB som äger, driver och utvecklar tio flygplatser i Sverige, Sigtuna kommun – Airport City Stockholms hemkommun, samt fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding AB. Airport City Stockholm skapar en modern flygplatsstad med en levande stadsmiljö och har som uttalad ambition att bli ett av Stockholmsområdets mest livskraftiga kunskapskluster.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647