Gå direkt till innehåll
Sällsynta djur och växter lockas till Arlanda, Airport City Stockholm

Nyhet -

Sällsynta djur och växter lockas till Arlanda, Airport City Stockholm

Bilden visar Arlanda, Airport City Stockholms motionsspår. Fotograf: Roger Malmgren 

Sällsynta djur och växter har skapat en inbjudande miljö för resenärer och besökare på Stockholm Arlanda Airport, Airport City StockholmPå och runt flygplatsen finns ett mycket rikt utbud av djur och natur med hela 426 arter bara kring start- och landningsbanorna. Runt den närliggande Halmsjön är ett motionsspår anlagt där det också finns badplatser, uteservering samt en populär wakeboardbana. Arlanda är en del av Airport City Stockholm; en miljö- och klimatanpassad flygplatsstad med ren luft, mark och vatten. 

Vid en inventering 2012 upptäcktes 426 olika arter av växter och djur bara kring Arlandas start- och landningsbanor. Flygplatsen har en konserverande verkan på sin omgivning. Marken gödslas aldrig och gräset klipps ofta, vilket gör att den ursprungliga ängsmarken bevaras. Hela 14 stycken arter är rödlistade av ArtDatabanken. Naturens biologiska mångfald har lett till ett samarbete mellan Swedavia, ArtDatabanken och Världsnaturfonden, WWF.

Den som vill studera naturen kan följa den fyra kilometer långa naturled som går runt den närliggande Halmsjön. Där kan man spana efter några av de mest sällsynta blomsterarterna, som exempelvis fältgentianan och finnögontrösten, som båda blommar i augusti. På Arlanda finns också den rödlistade fjärilen bastardsvärmare.

– Markerna runt flygplatsen är ett viktigt kulturarv och en biologisk guldgruva. Vi välkomnar fler att komma på besök och uppleva denna unika miljö. Det finns också en utställning i Sky City om naturen kring Arlanda, som är gjord i samarbete med ArtDatabanken och Världsnaturfonden, säger Lena Rökaas, stf flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Vänligen klick här för pressmeddelandet i sin helhet. 

Källa: Swedavia 

Med ambitionen om en levande flygplatsstad, närmare världen utvecklas Airport City Stockholm och skapar dynamiska centrum för industri, handel och möten med syftet att öka hela regionens tillväxt. Airport City Stockholm är ett unikt samarbete mellan de tre starka aktörerna Swedavia, Sigtuna kommun samt Arlandastad Holding.

Om Swedavia:
Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar tio flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av 
flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 5 miljarder kronor per helår och har 2 600 medarbetare.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647

Relaterade nyheter