Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Lättare flyga till USA

Senast sommaren 2018 kommer resenärer till USA att få göra inresekontrollen redan i Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning som snabbt ska ta fram ett lagförslag. Det skriver Dagens Industri den 14 juli 2016.

Sverige och USA har förhandlat om att införa så kallad preclearance, vilket innebär att USA gör sin inrikeskontroll på svensk mark. Förhandlingarna är avklarade och en utredare ska nu föreslå hur avtalet ska genomföras i svensk rätt.

"Det här är viktigt för oss, för det stärker våra förbindelser med USA. Och efter brexit har det fått ytterligare en dimension", säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Det skulle, enligt Damberg, göra Sverige mer attraktivt både för företags placering av sina huvudkontor och för besöksnäringen.

"Jag är övertygad om att ett attraktivt Arlanda lockar till sig nya utländska investeringar och företagsetableringar i Stockholmsregionen", säger Damberg,

Om detta genomförs till sommaren 2018, blir Sverige det andra land i Europa som har detta system. I dag är det bara Irland som har det.

Systemet innebär att amerikansk, beväpnad personal kommer att svara för gräns-, tull- och säkerhetskontroll på Arlanda för resande direkt till USA i stället för vid ankomsten till USA. Väl framme i USA, så anländer man då som inrikes resande.

Utredare blir polismästare Stefan Mann, som ska vara klar senast den 22 juni 2017.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647