Gå direkt till innehåll
Flygmuseum kan etableras i Sigtuna kommun

Nyhet -

Flygmuseum kan etableras i Sigtuna kommun

Bilden visar Stockholm Arlanda Airport. Foto: Peter Phillips. Källa: Swedavia.

Trafikverket har tidigare fått i uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för ett museum över kulturhistoriskt intressanta civila flygplanssamlingar. I sin rekommendation till regeringen föreslår de Stockholm Arlanda Airport, Airport City Stockholm som den lämpligaste platsen för ett sådant museum.

Företrädare för Sigtuna kommun har nu, tillsammans med representanter från Arlandastad Holding AB, Swedavia AB och Arlandasamlingarnas vänner, kommit överens om att gemensamt utreda förutsättningarna för att skapa ett civilt flygmuseum. Finansiering av utredningsarbetet ska ske med 100 000 kronor vardera från kommunen, Swedavia, Trafikverket och Arlandastad Holding.

- Kommunens rika kulturarv är något som vi har all anledning att vara stolta över. Förutom den pågående upprustningen och utvecklingen av museet i Sigtuna stad, har vi nu möjlighet att uppmärksamma en omistlig del av vår samtidshistoria. Möjligheten att i vår kommun få till ett civilt flygplansmuseum vill vi naturligtvis inte missa, och därför ska frågan nu utredas i botten, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utredningsarbetet ska administreras av Destination Sigtuna AB och ska redovisas före utgången av år 2013.

Sigtuna kommun ligger i Storstockholms tillväxtregion mitt emellan Uppsala och Stockholm. Den tusenåriga staden Sigtuna och Arlanda flygplats som årligen tar emot över 20 miljoner människor utgör två spännande inslag på var sin sida om centralorterna Märsta och Rosersberg, Airport City Stockholms logistiknav. Kommunen är en framtids- och tillväxtkommun och har cirka 42 000 invånare, ligger på fjärde plats i landet vad gäller hotellnätter, är FairTrade city och är blev årets företagarkommun 2012.

För att läsa Sigtuna kommuns pressmeddelande i sin helhet, vänligen klicka här.

Sigtuna kommun, en del av Airport City Stockholm, är Sveriges snabbast växande kommun. Sveriges första riktiga flygplatsstad skapar dynamiska områden där företag och verksamheter samverkar med omvärlden på gångavstånd i en levande stadsmiljö. Airport City Stockholm är ett unikt samarbete mellan de tre starka aktörerna Swedavia, Sigtuna kommun samt Arlandastad Holding.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647

Relaterat innehåll