Gå direkt till innehåll
Emirates öppnar linje till Stockholm, Airport City Stockholm

Nyhet -

Emirates öppnar linje till Stockholm, Airport City Stockholm

Bildkälla: Swedavia

Emirates, ett av världens snabbast växande flygbolag, öppnade den 5 september sin nya linje mellan Dubai och Stockholm Arlanda Airport, Airport City Stockholm i närvaro av bl.a. Sveriges handelsminister Ewa Björling, Emirates Senior Vice President Commercial Operations, Hubert Frach, välkänd inom den svenska flygbranschen, Swedavias vd och koncernchef Torborg Chetkovich och chefen för Emirates fraktdivision SkyCargo, Pradeep Kumar.

– Stockholm är en viktig stad för Emirates, underströk Hubert Frach. Det är ett centrum för handel, industri och service i Skandinavien. Med den genomsnittliga, årliga BNP-tillväxten på 3,5 procent som Stockholm förväntas ha under åren framöver är det av central betydelse för Emirates att finnas på plats för att koppla samman den svenska huvudstaden med väletablerade och växande marknader i Fjärran Östern. Detta kommer att skapa ytterligare möjligheter för handel, investeringar och turism, sade Frach. 

Den officiella invigningsflygningen välkomnades på Arlanda, Airport City Stockholm av handelsminister Ewa Björling, Swedavias vd och koncernchef Torborg Chetkovich samt representanter för affärsliv och resebransch.

– Det är en stor glädje och ära att vara med och inviga det första direktflyget mellan Stockholm och Dubai med Emirates. Den här flyglinjen kommer att få en stor betydelse för vår bilaterala handel och vårt kulturella utbyte, kommenterade handelsminister Ewa Björling. 

 – Jag är väldigt glad att få välkomna ett framstående flygbolag som Emirates till Arlanda. Resor mellan Stockholm och Dubai har ökat med omkring 600 procent de senaste tio åren och vi ser stora möjligheter för både affärs- och turistresor. Med den här dagliga flighten får svenskar också lättare tillgång till populära destinationer i Asien, Indien och Afrika med bara ett stopp, tack vare Emirates omfattande nätverk, sade Torborg Chetkovich, Swedavias vd och koncernchef.

Invigningsflygningen genomfördes med en Boeing 777-200LR, samma typ av maskin som dagligen kommer att trafikera linjen Stockholm – Dubai. Planet har en för Emirates unik inredning med åtta privatsviter i Förstaklass, 42 flatbäddsfåtöljer i affärsklass och 216 bekväma stolar i ekonomiklass. Lokalt producerad mat av högsta kvalitet serveras i samtliga klasser och en multinationell besättning står för bolagets prisbelönta service. Emirates har över 145 svenska medborgare i sin personal, bland annat 50 bland kabinpersonalen och 64 i cockpitpersonalen. 

Förutom satsningen på passagerare från Stockholmsregionen erbjuder Emirates med den nya linjen utmärkta möjligheter för företag att både exportera och importera med hjälp av Emirates SkyCargo. Varje avgång har utrymme för 17 tons frakt mellan Stockholm och Dubai, eller till och från flygplatser bortom Dubai. Bolaget fraktar redan varor som läkemedel, byggteknisk utrustning, elektronik, textilier, lädervaror och blommor, bl.a. via sitt godsnav i Göteborg.

För närvarande flyger Emirates från Dubai till 135 städer I 77 länder. Bolaget erbjuder därmed en rad intressanta destinationer via Dubai för svenska resenärer. Första oktober öppnar bolaget en linje till Clark International Airport på Filippinerna och den 27 oktober öppnas linjen Dubai – Conakry, i Guinea. I Europa har Emirates i år lagt Warsawa till sin linjekarta och i januari nästa år tillkommer också Kiev.

För att läsa pressmeddelandet i sin helhet vänligen klicka här.

Källa: Swedavia

Stockholm Arlanda Airport är en del av Airport City Stockholm. Med ambitionen om en levande flygplatsstad, närmare världen utvecklas Airport City Stockholm och skapar dynamiska centrum för industri, handel och möten med syftet att öka hela regionens tillväxt. Airport City Stockholm är ett unikt samarbete mellan de tre starka aktörerna SwedaviaSigtuna kommun samt Arlandastad Holding. 

Om Swedavia
Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 5 miljarder kronor per helår och har 2 600 medarbetare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Jennie Claesson

Jennie Claesson

Presskontakt vd 0705761647

Relaterat innehåll